Korištenje marketinga članaka za prodaju proizvoda

 

Evo sljedećeg dijela moje marketinške serije članaka.

Ovaj put ćemo govoriti o još jednoj popularnoj svrsi vašeg članka: naime, o prodaji proizvoda. Prije nego što pređemo na ovu raspravu o prodaji proizvoda direktno iz vaših članaka, dozvolite mi da kažem ovo: pažljivo razmotrite svoju strategiju. Dopusti mi da objasnim.

Ako privlačite ljude iz pretraživača koji traže recenzije proizvoda o određenom proizvodu, onda ima smisla ponuditi svoju recenziju, pre prodaja i kupovina potencijalnog kupca o kupovini proizvoda, a zatim prospektu poslati direktno na prodajnu stranicu.

Međutim, recimo da se uvlačite u opštiji promet. Ovaj promet je zainteresiran za nišu, ali ne nužno za određeni proizvod. Možda niste ni sigurni da li su potencijalni klijenti koje privlačite zaista kupci.

U tom slučaju, trebali biste razmotriti slanje ovih ljudi na stranicu za pretplatu na vašu mailing listu (poznatu i kao odredišna stranica ili stranica za stisak), a ne na stranicu proizvoda. To je zato što ako nisu planirali da danas kupe proizvod, gubite promet ako ne snimate njihove e-poruke i ne pratite te potencijalne klijente. Oni mogu kupiti od vas sutra… ali to ne mogu učiniti ako ih prvo ne uvrstite na mailing listu.

Zaista, jedan od načina da koristite sadržajni marketing za prodaju proizvoda – osim gore opisanog, kada ciljate ljude koji traže konkretne recenzije proizvoda – jeste da svoje članke stavite ispred svoje mailing liste. Na taj način ne morate brinuti o hvatanju e-mail adresa. Umjesto toga, možete se fokusirati na rješavanje problema vašeg potencijalnog klijenta.

Sada, sadržajni marketing funkcionira bez obzira na to što prodajete. Nije važno prodajete li digitalni proizvod (poput e-knjige) ili fizički proizvod (poput trake za trčanje). Nije ni važno da li ste kreator proizvoda ili samo partner. Svako može koristiti artikle za prodaju proizvoda.

Evo nekih od najčešćih taktika:

i) Ponudite poređenje ili pregled proizvoda. Dobra stvar kod ove vrste članka je da ćete imati kupce koji će ga čitati, što znači da općenito dobivate pristojnu stopu konverzije.

ii) Napišite mini oglas za proizvod. Drugim riječima, vaš članak nije toliko upute koliko je to kratko prodajno pismo koje se koristi za pretprodaju proizvoda. Ovo općenito najbolje funkcionira za ljude koji su već na rubu kupovine i/ili za potencijalne klijente s kojima ste izgradili odnos (kao što su čitaoci blogova ili pretplatnici e-pošte).

iii) Riješite dio problema. I onda predstavite proizvod koji rješava drugi dio problema. Na primjer, članak o kućnoj obuci pasa mogao bi pokriti osnove, kao što je kako odabrati odgajivačnicu za psa. Zatim upućujete ljude na plaćeni proizvod gdje mogu naučiti ostatak procedure.

Drugi način da to učinite je da ponudite savjete. Na primjer, možete ponuditi deset savjeta za kućnu obuku, a zatim pokazati na plaćeni proizvod da biste detaljno naučili proces.

Još jedan način da se to uradi je da se ponudi “nacrt” procesa. Ovdje navodite sve korake uključene u kućnu obuku vašeg šteneta, ali čitatelj mora naručiti proizvod kako bi dobio detalje.

Na kraju, možete dati informacije o tome kako riješiti cijeli problem. Ova taktika najbolje funkcionira ako prodajete fizički proizvod. Na primjer, možete ponuditi potpune upute za pečenje savršenog odrezaka. Međutim, vaše upute mogu uključivati preporuke za određenu vrstu roštilja, kao i začin za odreske.

Leave a Comment