Airconditioning is een luxe

 

Airconditioning is een systeem dat koude lucht in een warme ruimte brengt om het comfortabeler te maken. Airconditioning wordt meestal gebruikt bij temperaturen boven de 70 graden. Het wordt gebruikt in auto’s, huizen, kantoren, winkels, restaurants en andere binnenfaciliteiten. In tegenstelling tot warmte wordt airconditioning als een luxe beschouwd, en het is mogelijk om zonder te gaan. Warmte wordt beschouwd als een noodzaak en alle huizen moeten het hebben. Als er echter hittewaarschuwingen zijn, kan een gebrek aan airconditioning een probleem vormen voor veel ouderen die in oudere bakstenen huizen wonen. Zonder airconditioning veranderen dit soort huizen bij een bepaalde temperatuur letterlijk in een oven en kunnen ze de dood veroorzaken.

Alternatieven voor airconditioning deurne zijn ventilatoren, elektrisch of handbediend, of openstaande ramen. Airconditioning wordt voornamelijk gebruikt in de zomer wanneer de temperaturen hoger zijn. Daarom zijn elektriciteitsrekeningen meestal hoger in de zomermaanden. Veel elektriciteitsbedrijven bieden budgetfacturering, die de hoge en lage rekeningen in evenwicht brengt in een constante maandelijkse betaling. Budgetfacturering is gebaseerd op gebruik en kan in de loop van de tijd geleidelijk toenemen naarmate het gebruik stijgt.

Er zijn twee soorten airconditioners die voornamelijk in woningen worden gebruikt. Raamstijleenheden worden in een raam geplaatst. Raamairconditioning koelt voornamelijk de kamer waarin ze zijn geplaatst. Duurdere units koelen mogelijk meer van de omliggende kamers af. Raamairconditioners werken op elektriciteit. Ze worden in ramen geplaatst omdat de warmte in de kamer naar buiten wordt geleid en wordt verwisseld met de koude lucht die binnenkomt. Alternatieven voor raamairconditioners zijn wandairconditioners, die niet in een raam hoeven te worden geplaatst. Raameenheden komen vaker voor in oudere huizen.

Nieuwbouw heeft doorgaans centrale airconditioning ingebouwd. Centrale airconditioning zorgt ervoor dat de lucht door het hele huis stroomt, terwijl de eigenlijke unit zich buiten bevindt. Een thermostaat regelt de temperatuur in huis. Oudere thermostaten moeten handmatig op de gewenste temperatuur worden gezet. Nieuwere thermostaten zijn programmeerbaar. Temperatuurinstellingen kunnen worden geprogrammeerd om op bepaalde tijden van de dag te veranderen. Dit kan helpen de elektriciteitsrekening te verlagen door het huis warmer te maken als het huis leeg is. Centrale airconditioning gebruiken verbruikt veel elektriciteit, maar is over het algemeen energiezuiniger dan raamairconditioning. Veel oudere huizen gebruiken raampartijen of hebben helemaal geen airconditioning.

Airconditioning is tegenwoordig ook beschikbaar in de meeste nieuwe auto’s. Bij extreme hitte zorgt airconditioning voor aanzienlijk comfort tijdens een lange autorit. In auto’s die zonder airconditioning werken, kan men de ramen naar beneden draaien om de wind naar binnen te laten waaien. Wind is echter niet zo comfortabel en kan luidruchtig zijn, vooral als u op de snelweg rijdt. Na verloop van tijd werkt de airconditioning mogelijk niet meer zo goed. Soms helpt het opladen van het freongas de prestaties te verbeteren. Andere keren heeft de airconditioning mogelijk uitgebreidere, kostbare reparatiewerkzaamheden nodig. Vaak zullen mensen ervoor kiezen om de airconditioning in hun auto niet te repareren wanneer de kosten opwegen tegen de resterende waarde van de auto.

Leave a Comment